Gubbhund eller hundgubbe

Posted on Updated on

Min hund har blivit gubbig. Inte på det där sättet att han blivit gammal och klok och erfaren, utan på det där sättet att på vissa promenader knyter han de mentala händerna bakom ryggen, föser ut glasögonen längst ut på nästippen och strosar och kontemplerar över världens alla besynnerliga fenomen i rullatormaklig takt. Så far det förbi ett par högljudda barn på skramlande cyklar, och han ger ifrån sig ett buttrande gruff. ”Dagens ungdomar”. 

Eller som när man är inomhus och det låter i trapphuset. Då kan man se de vita mustaschtipparna borsta fram och tillbaka under en upprörd näsa och hur ett fårigt gubbansikte blir alldeles högrött. ”Annat var det på min tid, minsann. Bah! Humbug!”

Synd bara att han har en matte som blir skogstokig av hundar som lunkar bakom hälarna. Som strosar. Ibland går det för sig, då vi inte har annat att göra och jag har musik i öronen och Zac har massa filosofiska tankar han måste reda ut, självklart under morgonpromenaden och vid varje fläck och varje tuva. Då blir jag den där tålmodiga tanten som går bredvid sin gubbe och ler fromt åt alla förbipasserare, som en ursäkt till att min gammelgubbe står och muttrar ned i en grästuva eller blänger på humlorna i blåklockorna.

Men det är förstås bara ibland. Resten av tiden har Zac glömt bort att han snart är sex år gammal och borde bete sig som det – det vill säga sansad och väluppfostrad. Men med en berger är det förstås inte konstigare än att man, så här med en sexårig gubbe i kopplet, ändå får höra ”är det där en valp?” eller ”vänta tills han blir könsmogen ska du få se” eller varför inte ”han är väldigt duktig för att vara så ung. Va? Fem år? Näääää, är du säker?”.

Så då är det helt okej om han har sina filosofiska gubbstunder, där han muttrar, buffar, fnyser och grumsar över allt det han tycker är befängt här i världen.

4 thoughts on “Gubbhund eller hundgubbe

  lisa said:
  20 juli 2012 at 0:42

  haha kan verkligen inte tycka att han ser ut att vara 6 år! Ser typ ut som en 2 åring ;) Fin är han i alla fall! Underbar beskrivning av honom har du lyckats få till, kan inte låta bli att småskratta för mig själv hihi!

  Leona, Loke och Mide said:
  19 juli 2012 at 21:39

  Vilken underbar beskrivning! Av det jag såg så verkar Zac vara en väldigt mysig och rolig hund(gubbe), sådär underbart knasig och tokig som bara en berger kan vara :)

  Emma said:
  19 juli 2012 at 17:11

  Haha vilken härlig läsning! Jag tror Pulver också har blivit en gubbhund.. eller det har han nog varit ganska länge när jag tänker efter. XD

  HumleSpunk said:
  19 juli 2012 at 12:33

  Haha, klockrent skrivet :)
  Jag undrar om Spunk nånsin kommer bli en liten gumma. Har svårt att tro det i nuläget dock, eftersom hon springer mer i taket än på golvet. Fast jag hoppas hon kommer göra det i många år till, innan hon kanske, kanske blir gumma ;)

Comments are closed.